top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCeder

Meneer Kabaalvluchteling

Geheel op onverwachtse wijze ontstond mijn eerste gesprekje over de Tocht van de Stille Fanfare. Al fietsend over het Jaagpad (Belgen hebben prachtig beeldende woorden: Jaagpaden zijn namelijk fietssnelwegen) langs het Albertkanaal in België kwam iemand naast mij fietsen en vroeg me naar de betekenis van mijn Tocht. Mijn uitleg hield ik kort en vroeg hem naar zijn gedachten hoe de wereld menselijker zou kunnen worden. Hij vertelde hoe hij de fanfare zag: als een locaal georganiseerde groep, die cohesie bevordert en een sociaal weefsel schept.

De Stilte van mijn fanfare sprak hem wel aan. Hij benoemde zich als kabaalvluchteling, vanwege een groot festival vlak bij zijn woonplek afgelopen weekend. Met deze uitleg nam hij afscheid en vervolgde zijn jagend fietspad.


Verrast en blij over deze eerste ontmoeting gingen mijn gedachten naar “Het weefsel der mensheid” van Carlijn Kingsma. Zij is cartograaf en heeft in samenwerking met Rutger Bregman voor de Correspondent een enorme kaart van de geschiedenis der mensheid - met de door de eeuwen heen veranderende sociale banden - gecreëerd. Als baken voor de toekomst benoemt zij pioniers en wegbereiders, die “nu al laten zien dat het anders kan. Zij proberen te ontsnappen aan de logica van de machine en omarmen de logica van het organisme.”

Haar videotoer is een absolute aanrader!

In Dialoognetwerk Nederland proberen wij onszelf als weefsel of als zwerm te begrijpen. Deze beelden helpen om niet in hiërarchische structuren te vervallen. Het vraagt om wakkere presentie. Oefenen met vallen en opstaan.


Tenslotte een reflectie over de locale sociale weefsels die meneer Kabaalvluchteling noemde: Ja, ze lijken me van groot belang als het gaat om het bouwen aan een menselijkere wereld. En ik geef toe: in mijn eigen woonplaats ben ik er niet actief in. Ik neem de gedachte mee.

55 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Karin Voschezang
Karin Voschezang
Jul 07

Hoi Juliana, je verbleef helaas maar een nacht bij ons maar we hadden je graag langer gesproken. Wat een fijn mens ben je. Veel plezier op je fietstocht en dat je maar veel positieve open mensen mag ontmoeten. Vriendelijke groeten van Karin en Eric uit Sint Pancras

Like
Ceder
Ceder
7 dagen geleden
Replying to

Wat mooi Karin, dat je mijn blog hebt gevonden. Jullie openheid en de met zoveel enthousiasme aangelegde permacultuur tuin en voedselbos zijn een bijzonder onderdeel van mijn reis!

Like
bottom of page